2024/03/28

LEGO programavimas Inovatyvių technologijų studijoje


Inovatyvių technologijų studijoje šiandien vyko LEGO Education WeDo, Spike Essential ir Prime rinkinių programavimas 🤖












Įstojimo į NATO 20-mečio minėjimas

 Prieš 20 metų kovo 29-ąją Lietuva įstojo į NATO 🎉

Minint šią sukaktį bibliotekoje surengėme viktoriną, kurią sudarė 39 įvairaus lygio klausimai apie NATO, o juos spręsdami diskutavome, dalinomės įžvalgomis. TVDG 8–10 kl. mokiniai puikiai pasirodė, o aukščiausias vietas ir prizus pelnė:

1. Emilis Barauskas, 2A kl.,
2. Deimantas Tidikis, 8A kl.,
3. Justinas Ganža, 8A kl.
Dėkojame jaunatviškam istorijos mokytojui Dariui Dumčiui už diskusijas ir mokinių palaikymą 👏
Taip pat dėkojame ManoTapyba.lt rėmėjams, už pagrindinio prizo įsteigimą 1 vietos nugalėtojui!







2024/03/23

Kiaušinių marginimas vašku

 Iki Velykų liko jau visai nedaug.  Šeštadienio popietę su susirinkusiais vaikais ir jų tėveliais dažėme kiaušinius natūraliu bičių vašku.





















2024/03/21

Inovatyvių technologijų studija

Dekoracijų Didžiojo Margučio puošimui Inovatyvių technologijų studijoje su 3D rašikliais gaminimo tęsinys. Taip pat pasitelkėme ir Laq japonišką konstruktorių naujoms idėjoms. 👐

Jau greitai galėsime džiaugtis bendru bibliotekos bendruomenės pasiektų rezultatu!











Nuo mainų iki euro

 

Kovo 18–24 dienomis kasmet vykstanti Pasaulinė pinigų savaitė siekia ugdyti didesnį finansinį raštingumą ir pabrėžia finansinio saugumo svarbą. Šių metų šūkis „Apsaugok savo pinigus – užtikrink ateitį“ akcentuoja, kad finansinis saugumas yra esminė mūsų gyvenimo dalis. Ši savaitė skirta visų amžiaus grupių žmonėms, ypač akcentuojant jos svarbą vaikams ir jaunimui.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje Pasaulinę pinigų savaitę paminėjome kartu su Trakų istorijos muziejaus edukatoriumi Giedriumi Steponavičiumi bei Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos aštuntokais. Giedrius Steponavičius padėjo paaugliams ne tik sužinoti daugiau apie pinigų istoriją, bet ir patiems pajusti jų gaminimo procesą. Dalyviai buvo raginami ištraukti monetą iš odinio maišelio ir identifikuoti jos laikotarpį bei simboliką. Tarp ištrauktų monetų buvo ir oficialių, ir jau negaliojančių valiutų, tokių kaip Prancūzijos frankas ar mūsų litas, taip pat ir kitokių, pvz., Kaziuko mugės ir kebabinės žetonų. Tai padėjo geriau suprasti pinigų raidą, skatino diskusijas apie jų kilmę ir naudojimosi jais ypatumus skirtingose epochose.

Edukatorius supažindino vaikus ir su pinigų atsiradimo istorija. Senovėje jie atsirado kaip priemonė palengvinti prekių mainus. Akmens amžiuje mainams žmonės naudojo kriaukles, kailius ir pan. Šios prekės užėmė daug vietos, buvo sudėtinga mainytis, nes vienam reikia to, kitam – kitko. Ir norint gauti reikiamą daiktą, kartais tekdavo mainytis ne vieną ir ne du kartus. Tad su laiku atsirado aukso ar sidabro gabalėliai, monetos, kurie labai palengvino mainus, nes brangiojo, nerūdijančio metalo tam tikras svoris atitiko prekių ar paslaugų sutartinį ekvivalentą. Moksleiviai pamatė ir didžiausios vertės LDK ir kitų valstybių monetas – Talerį, Portugalą ir kt. Tai padėjo suprasti, kaip pinigai tapo neatskiriama kasdienio gyvenimo dalimi ir kaip keitėsi kartu su visuomenės raida.

 Edukacija neapsiribojo tik pasakojimu: moksleiviai savo rankomis iš modelino pasigamino senovines įvairių epochų monetas naudodamiesi specialiais presais (labai panašiais gamino ir viduramžiais), taip pat žaidė „Kahoot“ viktoriną, kuri padėjo įtvirtinti įgytas žinias interaktyviai.

Norime padėkoti Trakų istorijos muziejaus edukatoriui Giedriui Steponavičiui už bendradarbiavimą bei įdomią ir naudingą informaciją. Tikimės bendradarbiauti ir ateityje.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė